úterý 30. srpna 2016

O tom, proč pořád ještě neodcházíme z koalice

Jsou tací, kteří se na rozpad koalice třepou už od Vánoc, kdy k tomu nebyl sebemenší důvod. Asi protože by se něco dělo a bylo by o čem psát, jinak nevím. Různé spekulace o tom, jak by bylo možné přeskládat současné rozložení sil, které asi není úplně ideální, jsou teď zřejmě na denním pořádku, jenže jak já tak sleduji zákulisí, lepší bychom poskládali horko těžko, protože Vomáčka nemluví s Kratochvílem, kterej mu o přestávce počmáral penál. A viděla to Krupičková, která to řekla Panáčkový a ta to rozmázla ve vedlejší třídě. A tam se toho chytl mladej Kruntorád, to je pěknej prevít, kterej roste pro šibenici a nikdo se s ním nebaví, i když by vlastně všichni chtěli, kdyby jim to nezakázali rodiče. Takže teď se nikdo s nikým neba a už se to řešilo i v ředitelně. 

Ano, přesně tak si teď připadám. 

To, že si koalice uvnitř nerozumí, je jedna věc, která by se dala celkem lehce vyřešit, pokud by se chtělo. První jednání o tom, jak budeme dál fungovat, když nám to tedy skřípe, začala už v dubnu. Druhá věc ale je, že je konec srpna, a nic se doposud nevyřešilo. Návrhy, které jsme daly my nebo např. ODSka, zůstaly nezodpovězeny. Jednání se neustále odsouvají, čas si nikdo nenajde, a když už se domluvíme dva měsíce dopředu na výjezdním dvoudenním zasedání, kde si to tedy všechno máme vyříkat, tak se to zruší den před odjezdem bez udání pořádného důvodu. Asi si to prostě nechceme vyříkat, asi je to takhle jednodušší: řekneme, že za všechny problémy koalice může Forum, protože je nedisciplinované a furt by do všeho jen mluvilo, nehlasuje jednotně (jako kdyby ostatní koaliční partneři jednotně hlasovali), a vůbec nejhorší je Tomanec, který všem jen přidělává práci svými dotazy a hlavně nechce podepsat koaliční smlouvu. Takže je to celý jeho chyba. 
I tak si teď připadám. 

A přitom si tedy vážně nemyslím, že ti syčáci, co rostou pro šibenici a pro rozpad koalice dělají, co mohou, jsme právě my. Fakt ne. Myslím, že uvnitř Fora procházíme podobným dilema, jako když jsme po volbách řešili, jestli vůbec do koalice jít. Nakonec jsme se rozhodli, že do toho půjdeme, i když chceme změnu - a přitom budeme "vládnout" s původní garniturou - protože jsme  na té vytoužené změně chtěli začít ihned pracovat. A z opozice to jde prostě mnohem hůř, ne-li vůbec (ještě když máme v zastupitelstvu pouze 4 křesla). Dlouze jsme se hádali, až jsme se dohádali k tomu, že do toho tedy jdeme. Už tenkrát jsme věděli, že to bude boj, tak se teď nemůžeme divit, že válčíme. Chceme to dělat prostě trochu jinak. Já bych třeba chtěla, aby když je problém, tak aby se skutečně začal řešit. Myslím, že trocha managementu při jakémkoli řízení čehokoli nikdy nikoho nezabila. Takový ty banální věci jako cíle, úkoly, zápisy, odpovědné osoby... Nebo když už jsme v tom 21. století, tak ta participace veřejnosti na rozhodování, to by se mi taky líbilo. Ale doopravdická, ne jen udělat veřejné setkání bez jakékoli návaznosti na cokoli a považovat to za hotové. To jsem mimochodem taky chtěla řešit na tom zrušeném zasedání, škoda. 

Takže Forum řeší opět dilema. Nebo spíš řešilo - zatím tedy verdikt zní, že v koalici zůstáváme. I bez Mirka Tomance, který se chtěl pobavit o znění koaliční smlouvy, než ji podepíše, což neprošlo, takže koalice je nyní 20členná. Zbytek fóráckých zastupitelů stojí o to zůstat a bojovat dál. Protože když to teď rozbijeme, tak těch pár krůčků, které se nám podařilo udělat, zůstane jen těmi pár krůčky a víc nic. My chceme pracovat na rozvoji města, nechceme ho brzdit  tím, že se budeme nesmyslně dohadovat a nic se nepohne, nechceme ho brzdit ani rozbíjením něčeho, co by normálně fungovalo, kdyby se místo zástupných "jakožeproblémů" ty skutečné problémy pojmenovaly a vyřešily (šlo by to úplně s přehledem, kdybychom se do toho pustili). Ale třeba jsem naivní a vážně to nepůjde, třeba tímhle článkem zase naštvu Vomáčku z céčka a přestane se se mnou bavit. No a co, chce se mi říct. Panáčková říkala, že do voleb budou stejně všichni sekat latinu, tak toho Vomáčku na chvíli oželím a počkám si.