pátek 11. listopadu 2016

Rezignace na post radní

(Předem se omlouvám, že vkládám tento příspěvek s takovým časovým zpožděním - rezignaci jsem podávala na konci října. Původně jsem dopis vůbec nechtěla na blog dávat, ale nakonec jsem se rozhodla, že by tu měl viset.)


Primátor města Jihlavy
PeadDr. Ing. Rudolf Chloupek
Masarykovo náměstí 97/1
586 01 Jihlava

V Jihlavě dne 27. 10. 2016


Otevřený dopis, rezignace na funkci radní

Vážený pane primátore,
přijměte mou rezignaci na post radní města Jihlavy, kterou předkládám po pečlivém uvážení a diskusi s členy Fora Jihlava.
Důvodů je hned několik, dovolte mi v krátkosti shrnout ty nejzásadnější:
-          koalice je paralyzována neochotou vyřešit své dlouhotrvající problémy, čímž trpí hlavně město,
-          koalice není schopna dohodnout se na realizaci základních bodů svého Programového prohlášení Rady města tak, aby je prohlasovala v zastupitelstvu,
-          nejsem ochotna se nadále podílet na vedení města, kde není mezi koaličními partnery, ale ani mezi radnicí a občany, prostor a vůle pro vyjednávání o principech, metodách a způsobech řízení města. Současné vedení města se bohužel zaseklo na operativě běžného dne, ale jak je vidět z posledních několika zasedání zastupitelstva, tento způsob řízení nestačí,
-          vzhledem k současné patové situaci, kdy je třeba řešit řadu okolností, které má koalice na bedrech, a zároveň je zpochybňována existence této koalice, a kdy se Forum Jihlava opakovaně, leč bezvýsledně, snažilo koalici svolat a nastalé problémy řešit, odstupuji také od koaliční smlouvy.
Věřím, že tento krok povede k novým jednáním a stabilizaci současného stavu.

S pozdravem

MgA. Karolína Koubová

Prohlášení Fora Jihlava - dopis zastupitelům

Vážení zastupitelé,
my, příznivci trvale udržitelného rozvoje města sdružení v platformě Forum Jihlava, prohlašujeme, že nesouhlasíme se způsobem, jakým byli odvoláni náměstci a členové rady města, a požadujeme odvolání prvního náměstka primátora, pana Vratislava Výborného.
Vleklou krizi koalice totiž nezpůsobili odvolaní zástupci ODS a Fora Jihlava, ale právě ČSSD, která více jak půl roku blokovala koaliční schůzky či výjezdní zasedání tak, aby se krizi nedařilo vyřešit. Problémy nastaly v těchto hlavních liniích:
  • Komunikace: měli jsme rozdílné názory a nikdy se nepodařilo, ne naší vinou, udělat si čas na to, abychom se navzájem vyslechli. Namátkou – směřování městských společností, vodárenská problematika, privatizace Dukly, připomínkování materiálů do zastupitelstva, rozvoj města… Z diskusí, pokud už k nim došlo, nebylo možné vyvodit jasné úkoly či zadání, o odpovědných osobách nemluvě. Většina diskusí končila tím, že se motáme v kruhu a že je nutné se nad tím tématem sejít a podrobněji ho projednat (což jsme několikrát iniciovali nejen my, ale ke schůzkám nikdy nedošlo).
  • Investice: snaha prosadit provádění předběžných analýz pro zásadní investice byla naprosto marná, a to navzdory tomu, že Jihlavu čeká nejedna důležitá akce (Horácký zimní stadion, letiště, Modeta, dopravní terminál…). Nekoncepční přístup vede k opakovanému neschválení potřebných investic, sáhodlouhým debatám a opětovné paralýze rozvoje města.
  • Zrušení komise pro rozvoj města: nejenom že neumíme investice připravit, my si ještě zrušíme poradní orgán, který by nám měl být oporou v důležitých rozhodovacích procesech. Jako jediné krajské město nemáme nyní žádnou odbornou platformu, která by se cíleně věnovala rozvoji města v celé potřebné škále.
  • Územní plán: firma zpracovávající územní plán není v této problematice silná, to se obecně ví už dlouho. Město by nemělo podporovat takovou zkostnatělou a neperspektivní práci. Namísto nekoncepčního přístupu by se mělo rozhlédnout po současných trendech a způsobech zpracování územních plánů, kde jasně vedou participační metody, protože zvyšují spoluúčast a souhlas občanů s předkládaným dokumentem. Tento přístup předchází problémům, protože je řeší již v procesu přípravy, a ne jako u nás až na konci při schvalování dokumentu.
Společným jmenovatelem všech těchto zásadních problémů, které uvádíme, je právě náměstek V. Výborný. Jako předseda zastupitelského klubu rušil koaliční schůzky, ignoroval (odvolané a rezignované) radní v jejich naléhání na analytickou přípravu investic, inicioval zrušení komise pro rozvoj města a namísto komplexního řešení územního plánu řešil (klientelisticky) především Zbornou, kde sám bydlí.
Pokud si přejeme zlepšit směřování našeho města, měli bychom začít u současných palčivých problémů. Z výše uvedených důvodů je patrné, že je rozvoj města přímo ohrožen, a je nutné současnou nešťastnou situaci neprodleně řešit.  

Za Forum Jihlava

MgA. Karolína KOUBOVÁ