čtvrtek 15. září 2016

O tom, jak (pořád) řešíme koaliční krizi

Jak jde čas se snahou o řešení koaliční krize
Mirek Tomanec nepodepsal koaliční smlouvu, protože se chtěl před jejím podpisem bavit o případných úpravách smlouvy, a to proto, že jsme již od dubna řešili určité problémy, které by ve smlouvě mohly být upraveny (např. způsob schvalování rozporuplných návrhů, nastavení komunikace, koaliční hlasování apod.). Koaliční partneři řekli, že je potřeba smlouvu podepsat v současném znění a pak teprve je možné bavit se o změnách, Mirkovi se to nelíbilo, nepodepsal. Fifty fifty. 

Koaliční setkání, které mělo proběhnout v polovině srpna v Telči, a kde jsme se měli bavit o původních problémech koalice, bylo zrušeno (kdoví proč, psala jsem o tom zde a zde) a začalo se mluvit o tom, že tím problémem je hlavně 20 podpisů místo 21. Najednou jakoby všechny minulé problémy neexistovali, jako bychom byli staří spokojení harcovníci, kterým do toho vlítl jeden rebel, který nepodepsal. Jinak by to přeci fungovalo skvěle. S tím já tedy nemůžu souhlasit (ačkoli uznávám hlasy partnerů, že jsme nepodepsáním situaci nijak neulehčili). 
Sešli jsme se tedy až na začátku září. 

Prohlášení Forum Jihlava ke dni 6. září 2016
Stávající tři členové Fora Jihlava, kteří podepsali koaliční smlouvu dne 14. listopadu 2014, se cítí koaliční smlouvou i nadále vázáni a nevystupují z koalice. Ačkoli čtvrtý zastupitel Fora Jihlava koaliční smlouvu nepodepsal, není tím dotčena většina pro hlasování v zastupitelstvu, a proto považujeme za možné, aby současná koalice pokračovala i nadále bez tohoto jednoho zastupitele. 
(Prohlášení podepsali Koubová a dva Kolářové, a dostal jej pan primátor). 


Zároveň Forum připravilo dodatek koaliční smlouvy, který upravuje počet podpisů tak, aby nebylo třeba podpisu všech zastupitelů všech koaličních partnerů, ale aby byla platná, pokud je podpisů více, jak 19.

Do třetice jsme pak nabídli smluvenou podporu koalice ze strany TOP09, se kterou si rozumíme. Koalice by tak mohla získat podporu dalších dvou zastupitelů, pokud by měla zájem (tichá podpora byla deklarována již po volbách, nyní se jedná o určité obnovení dohody). 

ODS už na jednání prohlásila, že s dvaceti hlasy nemá problém, KDU-ČSL a ČSSD potřebovali čas na jednání ve svých klubech. Zároveň vyvstala otázka jitřící další diskusi, a to jestli je vhodné podepisovat smlouvu, která má očividně nedostatky, nebo jestli by nebylo lepší před podpisem úpravy vyřešit a podepsat tedy smlouvu revidovanou. 

6. září jsme se rozešli s tím, že se potkáme 16. září, koaliční partneři zatím proberou situaci ve svých klubech, a přijdou na schůzku s odpověďmi na dvě otázky: stačí koalici 20 zastupitelů? Jsme schopni dát najevo ještě před zastupitelstvem svou soudržnost tím, že podepíšeme znovu stávající smlouvu, a o dalších revizích se budeme bavit následovně, anebo toho schopni nejsme, a tudíž budeme příští týden na zastupitelstvu vystupovat každý sám za sebe? 

A pro mě z toho vychází ještě jedna otázka pod čarou: proč nebylo možné bavit se o znění smlouvy už v tom červnu/červenci, když to chtěl M. Tomanec načnout? 

Takže zítra. Velké jednání, konkrétní otázky, jasné následky. A bohužel bez pana primátora a 1. náměstka, dnes se ze schůzky omluvili. Škoda, zase stejné obstrukce.