úterý 10. ledna 2017

O mé současné (politické) práci

Nový rok a nová síla

Dlouho jsem nic nenapsala, z podzimní velké hektiky jsem velice ráda upadla do klidných Vánočních a novoročních svátků, ze kterých už jsem se samozřejmě probrala a mohu se zase podělit o to, na čem se pracuje. 

Hodně lidí se mě ptá, co teď dělám, když jsem odešla z politiky. Mrzí mě, že to tak vyznělo, já  jsem v politice samozřejmě zůstala, i když pouze jako opoziční zastupitelka. Rezignovala jsem pouze na post radní, ale členství v komisích (pro kulturu a pro Zdravé město) mi zůstalo, stejně jako křeslo zastupitelky. Dění na radnici tak sleduji už jen z povzdálí, ta zkušenost je ale velmi cenná. 

Když sedíte každých 14 dní na jednání rady, víte o tom, co se kde šustne, a mnohé dokážete buď pochopit anebo se proti tomu vymezit, protože prostě máte přístup k informacím. Když ale na radnici docházíte jednou za dva měsíce, informací je vskutku mnohem méně, a ještě k tomu jsou pouze na papíře, takže pochopení je najednou mnohem složitější, kdežto vymezení se proti čemukoli může být klidně otázkou pár minut. Není to samozřejmě žádný světoborný objev, tak to prostě je, ale ta zkušenost je pro mě doopravdy velice silná: více si teď uvědomuji obrovskou bariéru mezi občany, kteří mají těch informací ještě mnohem méně, než já, a mezi radnicí, která sice využívá řadu informačních kanálů a snaží se o tom nejdůležitějším své občany informovat, ale žádný z těch kanálů prostě nikdy nemůže nahradit face-to-face diskusi. Potřeba a důležitost otevřené radnice, veřejných setkání a funkční participace je pro mě čím dál tím víc tématem, na kterém je třeba pracovat. 

Skvělým příkladem takové funkční participace je například způsob, jakým vznikla Strategie pro kulturu, volný čas a cestovní ruch. Expertní tým, který proces vedl, připravil veřejná setkání, focus groups, kulaté stoly i dotazníkové šetření. Zapojili se jednak samotní kulturní aktéři, ale také podnikatelé, široká veřejnost, úředníci či zastupitelé, velký kus práce odvedla VŠPJ. Výsledkem je velice kvalitní dokument, který nám pomůže vytěžit spící potenciál v kultuře i v cestovním ruchu. Tomu, co strategie řeší a přináší, věnuji samostatný článek, protože je toho opravdu velmi mnoho, a já  bych nerada nějaké téma ošidila. Těšte se, je to opravdu strašně krásné téma se spoustou rozvojových příležitostí pro celou Jihlavu. 

Jakožto iniciátorka této strategie a kulturní manažerka velice stojím o to, aby byla strategie naplňována, a aby se z dokumentu nestal šuplíkový ležák, protože je to studnice možností. I proto jsem se stala spolupracovnicí odboru kultury a spolu s Jakubem Demlem budu implementaci strategie hnát kupředu. Do únorového zastupitelstva připravujeme akční plán na letošek a příští rok, zároveň také věříme ve schválení celého dokumentu (schválení mělo proběhnout už v prosinci, ale bylo odsunuto právě kvůli tvorbě akčního plánu a rozpočtu pro letošek a příští rok). 

Téma participace samozřejmě neopouštím, budu se mu i nadále věnovat. Pevně věřím, že se postupně podaří zakotvit ji do běžného provozu radnice, i když je to běh na dlouhou trať. Participace je skvělým nástrojem, jak vtáhnout občany do rozhodování o svém městě a o prostoru, ve kterém žijí. Není samospásná a není možné ji stavět nade všechny rozhodovací procesy, ale správně vedená participace umí opravdu velké věci. Ale o tom také jindy, ať se máte na co těšit. 

Na závěr bych chtěla poděkovat za přízeň všem, kteří mi minulé dva roky drželi palce, velice si cením vaší podpory! 

Letošek nechť je ve znamení práce na strategii a kvalitní opozici. Mým předsevzetím je také častější psaní sem (teď se mi bude psát lehčeji, když jde o mé oblíbené téma). 

Vám všem přeji splněné sny, zdraví a radost ze života!